Kryesore

Ndjeheni të lodhur dhe të përgjumur? Zbuloni ushqimet që duhet të përfshini në dietën tuaj për të forcuar sistemin imunitar

10:36 - 14.02.24 a.d
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Lodhja, nervozizmi, rraskapitja , përgjumja dhe ndjenja të tilla janë simptoma të zakonshme që na shoqërojnë në vjeshtë drejt stinës së dimrit.




Falë uljes së temperaturave, ne shpesh jemi më të prekshëm ndaj gripit dhe sëmundjeve të frymëmarrjes.

Më poshtë keni pesë këshilla të dobishme për të mbështetur funksionimin korrekt të sistemit imunitar dhe për t’u përgatitur për të përballuar dimrin.

Hani fruta dhe perime
Ushqimet e pasura me vitamina, kripëra minerale dhe antioksidantë si frutat dhe perimet ndihmojnë në funksionimin e duhur të mbrojtjes sonë imune, prania e tyre në dietën tonë është thelbësore.

Prandaj, lini vend për vitaminën A, që përmban për shembull kungulli dhe karotat, dhe për vitaminën C të pranishme në sasi të mëdha, si dhe në fruta të tilla si agrumet, gjithashtu te lakra, lakra dhe brokoli, perimet e stinës. Megjithatë, kushtojini vëmendje termolueshmërisë së vitaminës C e cila humbet gjatë gatimit: lakra e kuqe ose frutat e marinuara, të freskëta ose të thata natyrale, janë më të mira.

Praktikoni aktivitetin fizik
Kur vjen moti i ftohtë, ne thjesht do të donim të qëndronim brenda dhe të pushonim, por është e rëndësishme të vazhdojmë të mbajmë formë rregullisht përmes aktivitetit fizik me intensitet mundësisht të moderuar dhe jo të lartë.

Nëse ushtrimet fizike intensifikohen shumë, në fakt, ato bëhen kundërproduktive për sistemin tonë imunitar, i cili vihet në provë, duke na ekspozuar ndaj infeksioneve të mundshme. Për të na ndihmuar në rikuperimin pas stërvitjes, frutat nuk duhet të mungojnë kurrë, të shoqëruara nga një burim i mirë proteinash si kos natyral me një përzierje të mirë frutash të thata, një koncentrat i shëndetshëm i mirësisë: bajame, fëstëkë, lajthi dhe arra pishe, mundësisht organike dhe jo të thekura apo të kripura.

Mundohuni të flini mirë
Me ardhjen e stinës së dimrit priremi të flemë më shumë, por ajo që bën diferencën, por edhe sasinë, është cilësia e pushimit. Për një gjumë të qetë, ushqimet e pasura me magnez janë të shkëlqyera dhe duhen marrë disa orë para se të shkoni në shtrat, në mënyrë që të nxisin relaksimin.

Farat e kungullit janë shumë të dobishme në këtë drejtim. Përndryshe, pluhuri i kakaos dhe drithërat e plota, tërshëra, elbi, janë mjete të shkëlqyera të triptofanit, të rëndësishëm në sintezën e melatoninës.

Për ata që dëshirojnë të zgjedhin fruta të freskëta, kivi, falë përmbajtjes së melatoninës, mund të jetë një opsion i mirë këtë sezon.

Kontrolloni kolesterolin dhe presionin e gjakut
Për të ruajtur funksionimin e duhur të sistemit tonë imunitar është mirë të monitorojmë presionin e gjakut dhe kolesterolin. Rekomandohen kërpudhat sepse ato janë ushqime me shumë të shëndetshme dhe janë një mjet i shkëlqyer i fibrave të tretshme dhe fitosteroleve të cilat kontribuojnë në uljen e niveleve të kolesterolit total dhe lipoproteinave LDL.

Ndër varietetet e shumta të disponueshme, shiitake mund të ndihmojë në mbrojtjen e zemrës dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, dhe maitake e cila mund të ndikojë në mënyrë të favorshme në presionin e gjakut, duke ndihmuar në luftimin dhe uljen e rrezikut të hipertensionit.

Mënyra më e thjeshtë dhe e menjëhershme për t’i marrë është marrja e tyre në formë pluhuri, për t’u përzier me ujë, smoothie, lëngje ose çaj.

Mbani stresin në kontroll
Është këshilla më e vështirë për t’u zbatuar, pasi niveli i stresit tonë përcaktohet çdo ditë nga faktorë të panumërt. Gjithashtu në këtë rast, kërpudha është aleati i përsosur: reishi është i shkëlqyer për shkak të pranisë së selenit, glutationit dhe ergothioneinës, për të luftuar stresin oksidativ të qelizave të trupit tonë.

Pluhuri Reishi gjithashtu tretet në ujë, por, duke pasur parasysh aromën e tij intensive, ne rekomandojmë ta kombinoni atë me ushqime të tjera me shije të fortë si kakao, kafe ose erëza, ose në receta të shijshme.

Bishtajoret si dhe frutat e thata, në veçanti bajamet, arrat dhe fëstëkët, janë të gjitha të pasura me antioksidantë dhe magnez dhe nuk duhet të mungojnë në rutinën tonë të ushqimit të vjeshtës.

Këto janë këshilla të thjeshta që secili prej nesh mund t’i ndjekë lehtësisht, por që mund të bëjnë ndryshim. Përveç superushqimeve, është e rëndësishme që të merren fibra, nëpërmjet konsumimit të rregullt të bishtajoreve, drithërave, frutave dhe perimeve, për të ushqyer mikroflorën “miqësore” të zorrëve, të aftë për t’i metabolizuar ato me prodhimin e acideve yndyrore.

Kjo do të na mundësojë ta përballojmë sezonin e dimrit me qetësinë më të madhe.


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.